Menu
Your Cart

Ατέλειωτος Ιούλιος και άλλες ιστορίες

recommendations - by the book - books - Ατέλειωτος Ιούλιος και άλλες ιστορίες By the Book Suggestions
Ατέλειωτος Ιούλιος και άλλες ιστορίες
  • Stock: In Stock
  • Model: 1418065198
0.00€
Ex Tax: 0.00€

recommendations

by the book

books

Περίληψη


Οι Παράξενες Μέρες «καλωσορίζουν» την Ζντράφκα Εφτίμοβα, με την πρώτη έκδοση βιβλίου της στην Ελληνική γλώσσα. Η Ζντάφκα Εφτίμοβα είναι μια συγγραφέας με παγκόσμια αναγνώριση, βιβλία της έχουν κυκλοφορήσει σε 27 χώρες του κόσμου, και η Ελλάδα θα γίνει με αυτό το βιβλίο η 28η χώρα στη συλλογή της. Πιστεύουμε ότι θα ακούμε για τη συγγραφέα αυτή όλο και περισσότερο τα χρόνια που θα έρθουν. Οι ιστορίες της ξεκινούν από ένα σημείο του πλανήτη κάπου εδώ κοντά μας αλλά αφορούν κάθε σημείο της Γης. Πιστεύουμε απόλυτα ότι μπορούν να συγκινήσουν κάθε άνθρωπο σε κάθε γωνιά του κόσμου. Κι όχι μόνο επειδή πρόκειται για ιστορίες τοποθετημένες σε εντελώς διαφορετικές χώρες (από το Βέλγιο ως το Αφγανιστάν) του ορίζοντα. Επειδή είναι φτιαγμένα από υλικό που αγγίζει την ψυχή του ανθρώπου, κάθε ανθρώπου.

Για το λογοτεχνικό ύφος της Ζντράφκα Εφτίμοβα έχει γραφτεί από ξένους κριτικούς ότι γράφει με ένα στυλ που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και Ιζαμπέλα Αλιέντε. Εμείς θα προσθέταμε απλώς ότι είναι πράγματι μια συγγραφέας που αγαπάει το μαγικό ρεαλισμό με τη διαφορά που δεν μοιάζει με τίποτε απ’ όσα ξέρουμε. Ειδικά για την Εφτίμοβα θα μπορούσε να καθιερωθεί ο όρος «Βαλκανικός μαγικός ρεαλισμός». Αλλά η γραφή της δεν μπαίνει στα στενά «καλούπια» των ορισμών και των ειδών γραφής. Τα διηγήματά της, ταξιδεύουν, όπως και η ίδια, οι λέξεις της ταξιδεύουν (και μας κάνουν κι εμάς ταξιδιώτες) σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, αφήνοντας πίσω θεωρίες και ορισμούς και μαγεύοντάς μας με την παλιά, καλή, μοναδική κάθε φορά τέχνη του μεγάλου παραμυθά, του γνήσιου story-teller.

Αλλά η Ζντράφκα δεν είναι απλώς μια συγγραφέας του κόσμου, είναι και μια συγγραφέας δική μας, πολύ δική μας, κι ας αργήσαμε να την ανακαλύψουμε όπως κάνουμε με όλα σχεδόν τα σημαντικά. Γιατί το επίκεντρο των ιστοριών της είναι μια χώρα πολύ κοντά μας. Και ακόμη περισσότερο η αφετηρία πολλών ιστοριών είναι ένα χωριουδάκι που το διαβαίνει ένα ποτάμι. Και ξέρετε κάτι; Αυτό η πόλη μας μοιάζει πολύ. Οι άνθρωποι εκεί μας μοιάζουν πολύ, μοιάζουν πολύ στους δικούς μας γείτονες, τους θείους και τους παππούδες μας. Και ξέρετε κάτι ακόμη; Εκείνο το ποτάμι το λένε Στρούμα. Ξεκινάει από κει κι ύστερα κατηφορίζει προς τα δω. Ναι, είναι το ίδιο ποτάμι που εμείς λέμε Στρυμόνα. Και τα ποτάμια, αντίθετα από τα σύνορα, έχουν τη σοφία να ενώνουν τους ανθρώπους. Γιατί στο διάβα τους παρασέρνουν τα ίδια όνειρα και τις ίδιες πίκρες, κι ας μένεις από κείνη τη μεριά του ποταμού κι ας μένεις από εδώ. Είναι ίδιες.

Οι ιστορίες της Ζντράφκα Εφτίμοβα, αστείες, τρυφερές, ευαίσθητες, νοσταλγικές, αλλά και σκληρές, πικρές, μελαγχολικές, ανήκουν σε όλους μας, και ο καθένας μας ξεχωριστά θα βρει μέσα στα διηγήματά της μια συγγραφέα που θα αγαπήσει από τα πρώτα κιόλας λόγια της που θα διαβάσει.

*

Η Ζντράφκα Εφτίμοβα (1959, Πέρνικ, Βουλγαρία) έχει εκδώσει ως τώρα τέσσερις συλλογές με διηγήματα και τέσσερα μυθιστορήματα. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 27 διαφορετικές χώρες. Με τη συλλογή αυτή, οι χώρες θα γίνουν 28, είναι το πρώτο της βιβλίο που μεταφράζεται στα Ελληνικά. Από τα διηγήματα της σειράς αυτής, το διήγημα «Βασίλ», βραβεύτηκε στον διεθνή διαγωνισμό του BBC Radio ενώ το «Αίμα του τυφλοπόντικα» ήταν υποψήφιο για το αμερικανικό Pushcart Prize το 2013.

Ένα διήγημά της έπειτα από διεθνή διαγωνισμό έχει συμπεριληφθεί στη συλλογή διηγημάτων επιστημονικής φαντασίας Utopiae 2005, dix auteurs du monde» (Δέκα Συγγραφείς από Όλο τον Κόσμο) που εκδόθηκε στη Γαλλία. Το 2004, κατέκτησε το Λογοτεχνικό Βραβείο Γκέντσο Στόεφ για το καλύτερο διήγημα της χρονιάς από συγγραφέα βαλκανικής χώρας. Επίσης έχει κατακτήσει όλα τα μεγάλα λογοτεχνικά βραβεία στη χώρα της, ανάμεσά τους, το βραβείο «Ραζνίτι» για το καλύτερο μυθιστόρημα στη Βουλγαρία για το 2000, με το βιβλίο «Η Σκιά σου ήταν το Σπίτι μου», το Εθνικό βραβείο πεζογραφίας «Άννα Καμένοβα», το βραβείο «Χουντομίρ» για το καλύτερο χιουμοριστικό διήγημα και δύο φορές το Βραβείο Διηγήματος «Ζλάτεν Λάνετς». Το 2012 τιμήθηκε με βραβείο από το Shanghai Writing Program και φιλοξενήθηκε στην Σαγκάη από την Εταιρεία Συγγραφέων της πόλης, για δύο μήνες. Εδώ και μερικά χρόνια ζει και εργάζεται ως συγγραφέας και μεταφράστρια στο Βέλγιο.

-

ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ

και άλλες ιστορίες

Με εισαγωγή της Ζντράφκα Εφτίμοβα (ειδικά για την ελληνική έκδοση του βιβλίου)

 

ISBN: 978 -960 -9665-04-09

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΖΝΤΡΑΦΚΑ ΕΦΤΙΜΟΒΑ

ΣΕΛΙΔΕΣ: 160

ΣΧΗΜΑ: 14,8 Χ 21

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Γρηγόρης Παπαδογιάννης

ΕΞΩΦΥΛΛΟ: πίνακας της Κατερίνας Δραμιτινού

ΣΕΙΡΑ: ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ